BOUWHISTORISCHE MUURPUZZEL AAN DE HAARLEMMERSTRAAT

bouwhistorische muurpuzzel

Oude interieurs, middeleeuwse muren, eikenhouten balken en kappen. Dit alles kwam tevoorschijn bij de sloop van Haarlemmerstraat 101-111. Bouwhistorici zijn druk bezig om al deze sporen uit het verleden te onderzoeken. De muur tussen nummer... lees verder


BUURTBORREL GROOT SUCCES

De Buurtvereniging kijkt terug op een meer dan succesvolle buurtborrel. Dit jaar viel deze samen met de zaterdag van de Leidse Lakenfeesten. Er was dus volop rumoer in de stad, maar dat weerhield veel mensen er niet van om elkaar op het Vrouwenkerkplein te ontmoeten. En, onder het genot van een drankje en een hapje, de zomer te begroeten.


Als vereniging zijn we afhankelijk van leden. Daarom zijn we erg blij dat zich op de borrel een respectabel aantal nieuwe leden aangemeld hebben. Zij konden gelijk kennismaken met het bestuur en de andere aanwezige leden.

Heeft u de buurtborrel gemist? Dat is jammer, maar het hoeft u er niet van te weerhouden om lid te worden. Neem contact op met secretariaat@maredorp.nl en u kunt zich weldra lid van de vereniging noemen.

De foto's hieronder, gemaakt door Nienke Branderhorst, geven een sfeerbeeld van de buurtborrel.

zomerborrel 2018 (4)

Click hier voor meer foto's


MAREDORP LANGS HET SPOOR

Weet u het nog? In 2015 heeft de Buurtvereniging een vak geadopteerd in de Kweektuin Singelpark. Hoewel het Singelpark niet in onze buurt komt te liggen, zullen veel buurtgenoten er straks veel plezier van hebben. Een goede reden om, in het kader van het jubileum destijds, een vak onder beheer te nemen. De adoptie is slechts een simpele stap, het echte werk kwam daarna. Oud-secretaris Bep Verhoef en Lidie Bossen steken veel tijd in het wieden, snoeien, planten en bijhouden van het stukje Maredorp in de Kweektuin langs het spoor.

Het is zeer de moeite waard om eens een kijkje te nemen. Hieronder een selectie van foto's gemaakt door Lidie aan het eind van de lente. Inmiddels ziet de tuin er al weer heel anders uit, het aanhoudende mooie weer zorgt voor een steeds veranderende aanblik. U vindt de Kweektuin naast Leiden Centraal Station, tegenover het IBIS Hotel en op steenworp afstand van de Morssingel. En wilt u uw groene vingers in de handschoenen steken? Neem dan even contact op met Bep, Lidie of het secretariaat.


DE WET AVG

Het zal u, door de stortvloed aan mailtjes, niet zijn ontgaan: sinds 25 mei is de AVG van kracht. Deze wet, ook wel privacy wet genoemd, is bedoeld om uw privacy beter te beschermen. Als uitvloeisel van deze wet heeft het bestuur van de Buurtvereniging een privacy verklaring opgesteld. U kunt deze lezen via de link in het menu.


LANGE MARE HERINGERICHT

Half maart 2018 zijn de werkzaamheden aan de Haarlemmerstraat en Lange Mare afgerond. Het sluitstuk was de oplevering van de Lange Mare. Van een brede weg is de Mare getransformeerd naar een mooie aansluiting op de Haarlemmerstraat. Eigenlijk was het werk pas een paar weken later af, toen een forse plantenbak verscheen op het Coeliplein. Voor de winkels van Fratelli, Van Berghe Henegouwen en Better Bagles verdeelt een grindeiland de Lange Mare in twee delen. De horeca mag het eiland gebruiken als terrasruimte. Fietsers en voetgangers kunnen daardoor ongehinderd gebruikmaken van de beklinkerde straatdelen. Op zaterdagen wordt een deel van de Lange Mare afgezet en ingericht als fietsenstalling.


LEDENVERGADERING

Op 11 april jl. vond de Algemene Ledenvergadering plaats van onze vereniging. Dit jaar vonden we onderdak bij buurtcafe Papillon aan de Van der Werffstraat. Naast het bestuur waren 12 personen aanwezig die eerst konden luisteren naar een voordracht van Hanna Verhoef over het complex van het Boerhave museum. Daarna begeleidde voorzitter Arthur Elias de vergadering. Na sluiting gaf Floris Agterhof een korte presentatie over de oude brouwerij 't Paert en de 4 Harten en het bier dat hij recent is gaan brouwen. Voor de geinteresseerden had Floris flesjes bier meegenomen, zodat de avond met een heuse proeverij kon worden afgesloten.


AFSCHEID VAN BEP VERHOEF ALS BESTUURSLID VAN MAREDORP

afscheid Bep 2

Op 20 september heeft Bep Verhoef tijdens een bijzondere ledenvergadering in Scarlatti afscheid genomen als secretaris van onze verenging. Bij acclamatie is zij door de vergadering tot erelid benoemd. Tijdens een geanimeerde receptie na afloop van de vergadering is haar van veel kanten, onder andere door wethouder Marleen Damen, lof toegezwaaid. Van de vereniging heeft zij een tekening van haar ouderlijk huis, waar zij nog steeds woont, cadeau gekregen. Bep zal zich tot ieders genoegen in de toekomst voor de vereniging blijven inzetten. Zo blijft zij onder meer actief in de redactie van de Marepost.
Nienke Branderhorst is gekozen als haar opvolgster.
Click hier voor meer foto's