Illegale hennepteelt

Criminele organisaties maken enorme winsten met de illegale teelt van hennep. Daarbij schuwen ze geweld, afpersing, corruptie en zelfs liquidaties niet. Deze alarmerende signalen leiden ertoe dat de aanpak van de hennepteelt en -handel hoog op de politieagenda staat. Het gaat immers niet meer om een paar 'onschuldige' planten in de achtertuin. Op hennepteelt staat een gevangenisstraf van drie jaar.


Feiten en cijfers




Wat is het gevaar van hennepteelt?

Mocht zich een hennepkwekerij bij u in de buurt bevinden, dan loopt u risico op brand door kortsluiting en lekkage. Criminelen die zich bezighouden met illegale hennepteelt gebruiken onderling veel geweld. De schade die de hennepteelt veroorzaakt is groot. Woningcorporaties en energiebedrijven draaien op voor de kosten veroorzaakt door lekkages, brandschade en illegaal afgetapte energie.


Waar vindt hennepteelt plaats in Nederland?

Hennepkwekerijen komen in elke Nederlandse woonplaats voor. Op zolders, in kelders, in (grote) schuren, tuinhuisjes, bedrijfspanden, in de glastuinbouw, in achtertuinen, maisvelden, bossen, parken, in vastgoedobjecten, op boerderijen, in ingegraven containers en op schepen. Van Delfzijl tot Maastricht.


Wat doet de politie eraan?

De aanpak van de georganiseerde hennepteelt is een landelijke prioriteit voor de politie. Bij de aanpak is niet alleen de overheid betrokken. Ook bedrijven en verzekeraars doen er alles aan hennepteelt samen met de politie een halt toe te roepen.


Help mee hennepkwekerijen te bestrijden!

Ruikt u henneplucht en denkt u dat er een hennepkwekerij in uw buurt zit? Meld verdachte situaties, bel de politie via 0900-8844 of bel Meld Misdaad Anoniem
, 0800-7000.


Onderstaande punten kunnen wijzen op een hennepkwekerij:




BURENDAG


Het mooie weer en een goede opkomst zorgden zaterdag 23 september voor een bijzonder geslaagde burendag op het Runderplein. In een behaaglijk nazomerzonnetje genoten de aanwezigen van muzikale optredens, een hapje en een drankje.


AFSCHEID VAN BEP VERHOEF ALS BESTUURSLID VAN MAREDORP

afscheid Bep 2

Op 20 september heeft Bep Verhoef tijdens een bijzondere ledenvergadering in Scarlatti afscheid genomen als secretaris van onze verenging. Bij acclamatie is zij door de vergadering tot erelid benoemd. Tijdens een geanimeerde receptie na afloop van de vergadering is haar van veel kanten, onder andere door wethouder Marleen Damen, lof toegezwaaid. Van de vereniging heeft zij een tekening van haar ouderlijk huis, waar zij nog steeds woont, cadeau gekregen. Bep zal zich tot ieders genoegen in de toekomst voor de vereniging blijven inzetten. Zo blijft zij onder meer actief in de redactie van de Marepost.
Nienke Branderhorst is gekozen als haar opvolgster.
Click hier voor meer foto's


HERINRICHTING HAARLEMMERSTRAAT

Haarlemmerstraat 04
VERNIEUWD RUNDERPLEIN GEOPEND



Het opgeknapte Runderplein werd in januari al ingewijd, maar op zaterdag 10 juni werd het officieel geopend door wethouder Damen. Sinds begin dit jaar is het pleintje zichtbaar groener geworden. Enkele enthousiaste buurtbewoners houden de beplanting zorgvuldig bij en dat is goed te zien. Het is nu echt een pleintje van en voor de buurt geworden.

Minibieb
Op het pleintje staat een kastje waar iedereen boeken in kan plaatsen of uit mee kan nemen. In de afgelopen maanden is gebleken dat dit systeem goed functioneert. De minibieb was zelfs de aanleiding voor het opknappen van het pleintje. Er werd gezocht naar een goede locatie en daaruit vloeide uiteindelijk de opknapbeurt van het pleintje voort.


POLITIE WAARSCHUWT VOOR INBREKERS

bel 112 bij verdachte situaties

De politie waarschuwt bewoners voor inbrekers en vraagt mensen 112 te bellen bij verdachte situaties. Bij de politie kwamen de afgelopen maand meerdere meldingen van woninginbraken binnen. In veel gevallen werden die overdag gepleegd.

Uit analyse blijkt dat er in Leiden midden de afgelopen maand een flink aantal aangiften binnen kwam van woninginbraken. In veel van deze gevallen werden deze inbraken overdag gepleegd. Inbrekers proberen bijvoorbeeld via een centrale toegang een pand binnen te komen. Bijvoorbeeld door het openen van de toegangsdeur of om mee te lopen met argeloze burgers. Als de dieven eenmaal de centrale toegang voorbij zijn, hebben ze vaak alle tijd om woning uit te kiezen waar ingebroken kan worden. Inbrekers opereren zeker niet alleen in de nachtelijk uren, maar slaan ook overdag hun slag.

112 bij verdachte situaties

De politie vraagt bewoners alert te zijn en geen onbekenden mee te laten lopen de flat in. Ook roept de politie op om bij verdachte situaties vooral direct 112 te bellen. Door te bellen met 112 vergroot je de kans dat inbrekers op heterdaad kunnen worden aangehouden. Liever een keer te veel dan te weinig. 112 daar pak je ook inbrekers mee. Ook adviseert de politie om waar mogelijk sloten te plaatsen met een anti kerntrek cilinder. Door de beveiligde cilinder is het voor inbrekers een stuk lastiger om binnen te komen. Sluit de voordeur ook altijd af als u de woning verlaat. Ook al is dit maar voor een korte tijd. Uiteraard is de wijkagent in uw buurt is ook altijd aanspreekbaar voor tips.


OPENING CATHARINASTEEG



Op woensdag 7 juni is de Catharinasteeg officieel geopend door wethouder Laudy. Daarmee is een belangrijk onderdeel van het Aalmarktproject afgerond en is een oude droom van het stadsbestuur werkelijkheid geworden. De nieuwe winkelstraat vormt een schakel tussen het winkelgebied van de Haarlemmerstraat en de Breestraat.